Sider

tirsdag den 26. juli 2011

Gråvinget Måge - hele historien.

Dagen startede glimrende. Tidligt op - klokken 4 - og på tur på St. Ekkerøy, hvor vi boede. Efter tjek af de lokale Odinshøns opdager jeg en fed Jagtfalk, en adult, som først sidder lavt på noget tørv og senere sætter sig på en pælerække, hvor jeg får nogle udmærkede fotos.
Bagefter tjekker jeg Varangerbugten. Vejret er fantastisk, helt stille, og havet viser stort set ingen krusninger. Pludselig får jeg øje på nogle hvide rygge - Hvidhvaler! - og der er tale om en pæn flok. Efter flere fintællinger bliver resultatet, flere gange, 17. Jeg alarmerer de øvrige i huset og nogle kører på havnen og ser dem, mens andre ser dem fra spisestuevinduet. Fed start.
Efter samtale med Søren Skov, vil vi twitche en Stellersand som han har fundet samme morgen. Fuglen er muligvis den eneste som holder til langs hele Varangerkysten, på dette tidspunkt, og vi finder den ganske let mellem en bande Ederfugle. Udmærket.

Kiberg, let the gull-watch begin...
Ikke langt derfra ligger Kiberg. Kiberg har en lille havn og her har gennem længere tid holdt en Gråmåge til. Den vil vi give et forsøg, samtidig med at vi vil indtage frokosten.
Kiberg er et fint lille sted og på stranden står en del måger. Ret hurtigt finder vi Gråmågen, en uskøn sommer 2K, men fint nok og madderne kan smøres...

Står der en adult Gråmåge, eller hwa?
Med munden fuld kaster jeg kikkerten på en mindre gruppe måger på en af havnebygningernes tage. Hmmm er der også en adult Gråmåge tænker jeg for mig selv, da jeg i håndkikkert finder en lysere adult måge med lys hånd. Uden at sige et ord sætter jeg scop på og ser grå markeringer i hånden og mørkt øje. Kroppen får et skud adrenalin - jeg overvejer en afvigende sølvmåge - men slår det hurtigt væk. I stedet bliver jeg kommanderende: "SE den her måge", "Vi skal køre derhen" og "Vi skal have billeder", hvorpå mad må være mad.
Hurtigt derefter er vi klar med kameraerne og får taget nogle dokuskud. Jeg ved at vi skal have styr på hånden og heldigvis går der kun kort tid inden den tager den første flyvetur. Kameraerne kører og vi får dokumenteret hånden udmærket. Jeg har ikke litteratur med, men udfra hukommelsen synes jeg at det ser godt ud.


Bemærk et vindue i p10 (med en lille mørk markering yderst) samt de lyse inderfaner på øvrige håndsvingfjer som danner den "berømte" string of pearls. Desuden er det mørke i hånden kun lidt mørkere end de lysere grå vinger.
Jeg beslutter mig for at ringe til Rune Sø Neergaard som jo fandt DKs første og eneste Gråvingede Måge og forklarer ham situationen og beder ham forklare mig håndens tegning på en ren fugl. Efter lidt snak er jeg helt sikker på bestemmelsen og beder ham melde den ud. Dernæst ringer jeg til Søren Skov som netop har boet 5 dage i ........ Kiberg...., men desværre er han nu helt inde i Varangerbotn, men overvejer at tage herud. Også han begynder et forsøg med at melde den ud via norske hjemmesider, og lykkes vist også med noget kontakt.
Uventet ringer telefonen og det viser sig at være Rasmus Strack som "vil høre det fra munden selv", hvorfor jeg blot bekræfter hvad han har hørt via andre - jeg har fundet Gråvinget Måge som ny art for Norge og 7. fund for Vestpalearktis!!!

Fuglen var klart en han, da den kurtiserede en Sølvmåge. Desuden var der tale om et stort eksemplar.
Rasmus sørger for at videreformidle fundet yderligere og tager desuden al kontakt med nordmændene, så min mobilregning ikke skal belastes yderligere. Virkelig en værdsat indsats!
Yderligere et par danskere dukker op og ser den og indtil den pludselig beslutter sig for at flyve ud af havnen er vi blot 8 personer som har set kræet - alle danskere.

I overskyet vejt. Bemærk kort håndsvingfjersprojektion og at hånden kun er lidt mørkere grå end øvrige overside.

I solskin. Bemærk opfattelsen af oversidens- og håndens grå farve i forhold til billedet ovenfor.
I de næste dage tjekker vi stedet og nærliggende Vardø Havn flere gange, men det lykkes ikke at finde den.
10 dage efter, den 14. juli genfindes den imidlertid i Vardø Havn. Se billeder her: http://birdingfrontiers.com/2011/07/14/awesome-photos-of-glaucous-winged-gull/ og senere ses den igen den 19. juli.

Vi havde en stor dag den 4. juli og dagen sluttede af med en lille flok Kongeederfugle og et par glas Berømt rype...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar