tirsdag den 6. august 2013

Fantastiske Svalbard

Jeg fik igen arbejde for det svenske firma PolarQuest i ialt tre-en-halv uge som guide på Svalbard denne sommer. I alt 3 ture fik mig bragt rundt over hele øgruppen da vi i den første uge ikke kunne komme nordover på grund af for meget is, hvorfor turen i stedet gik sydover og ind i de centrale dele. Anden tur bragte os nordover og igen i de centrale dele og tredie tur bragte os langt mod nordøst og øst, så på 3 1/2 uge fik jeg set det meste af Svalbard, hvilket er ret unikt.
i Longyearbyen tilbragte jeg i alt to hele døgn, hvor jeg lejede bil gennem Svalbard Auto, hvilket kan anbefales (kontakt denne email for at lave lejeaftaler johan@svalbardauto.no). Det koster 800,- NKr i døgnet og de er fleksible i forhold til afleveringstidspunkter m.m. De andre selskaber er dyrere og ikke så fleksible. Ved at leje bil er du i sikkerhed for Isbjørn (hvis du ikke vandrer for langt væk fra bilen) og giver dig mulighed for at opleve flere fine lokaliteter i Longyearbyens nærområde uden at skulle leje en riffel som er et krav hvis du skal på vandringer deroppe.
Dagene i Longyearbyen gav nærkontakt med kongeederfugle, svalbardryper, thorshøns, ismåger, interessant flora m.m. Det er ikke så dyrt at flyve til Longyearbyen fra Danmark og man kan opleve de fleste fuglearter ved f.eks. 4 dage i dette område.
På denne led får man imidlertid ikke f.eks. sabinemåge, hvalros og ikke mindst isbjørn. Det kræver et dyrt cruise, men man får til gengæld også Svalbards storslåede natur serveret på smukkeste vis, ligesom den forskelligartede geologi, de mange gletchere, fuglefjelde, interessante kulturminder samt enestående oplevelser med netop hvalrosser, isbjørne samt hvaler og mængder af fugle.
Nedenfor har jeg samlet lidt indtryk fra årets ture.
Fantastisk tågestemning nær Longyearbyen. Tårnene på billedet er kulturminder fra da minedriften var på sit højeste i området. På liner mellem dem blev der transporteret kul fra minerne til Longyearbyen.
 

Kongeederfugl han i Adventsdeltaet.
 

Ederfugl (borealis) og kongederfugl (til højre).
 

Thorshane (han), nær hundegården, Longyearbyen.
 

Thorshaneparring, Adventsdeltaet.
 

Vaks polarræv, nær Longyearbyen.
 

Samme individ. Den blev fotograferet klokken 02 om natten; et tidspunkt hvor der er ro i byen, næsten ingen mennesker og dermed gode chancer for at opleve dette charmerende dyr.
 

Svalbardrype (hun) med en kåd og lysten han udvisket i baggrunden. Omkring 20. juni er svalbardryperne overordentligt kåde og flyver rundt og gør alt for at få en hun at parre sig med. En kåd han landede bl.a. på taget af min bil!
 

Landskabet i Nordvest-Spitsbergen er utroligt smukke. Nær Sørgattet.
 

Lomfjorden.
 

Isbjørn i Lomfjorden.
 

Ismåge på kadaver af hvidhval, Lomfjorden.
 

Remmesæler, Lomfjorden.
 

Kvitøya, længst ude østpå.
 

Hvalrosser ved Kvitøya.
 

Ornitologbjørn studerer mørk mallemuk i pakisen.
 

Bråsvell-breen / Austfonna på Nordaustlandet er verdens trediestørste iskappe.
 Alkefjället i Hinlopen strædet, må være en af verdens mest spektakulære fuglefjeld. Det officielle tal er 160.000 ynglepar af polarlomvie.
 

Ismåge.
 

Skansbukta, en af de mest spektakulære lokaliteter på Svalbard.
 

Svalbardvalmuer.
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar