søndag den 14. september 2014

Vejlernes le-laug

Det er en fornøjelse at være en del af Vejlerne. Vejlerne har været min grund til at flytte den lange vej fra Sjælland til kanten af Thy. Udover at være observatør og ynglefugletæller i området har jeg sammen med gode venner gået sammen om at lave noget naturpleje i Vejlerne. Inspireret af diverse le-laug (staves vistnok "lav" nu) samt plejeforanstaltninger med le i Sverige og Polen gik vi for nogle år siden sammen om at slå en tilgroet eng i Kogleakssøen. Der er siden dengang blevet slået hvert år af maskiner og afgræsset af kreaturer og fremstår nu som en "blå-bånds zone", hvorfor man med rette kan sige at vi både fik engen, og driftlederens (i Vejlerne) øjne, åbnet.
Vi har tillige forsøgt os med at åbne tilgroede områder op omkring Selbjerg Vejle, hvor der efterfølgende kom en del orkideer frem, den følgende sommer.
Igår gik vi sammen igen, efter på ny at have indhentet tilladelser fra driftlederen på Vejlerne. Målet var en lille kunstig ø i Tømmerby Fjord som førhen (sidst i 2006) har huset en koloni af hættemåger. Den har siden 2007 været stærkt tilgroet og vi besluttede os derfor for at gøre noget ved det. Håbet er at fuglene vender tilbage allerede i næste sæson, men nu må vi se.
Vi arbejdede som vanligt effektivt og på godt en time var arbejdet fuldført og øen fremstår nu åben og lav, hvilket forhåbentlig lokker hættemåger og andet til.
Øen blev lavet omkring 2003-2004 og er opkaldt efter Dansk Ornitologisk Forenings tidligere formand, Lorenz Ferdinand. Navnet på øen er Ferdinands Ø.
Alt i alt en herlig eftermiddag, hvor naturinteressen blev kombineret med praktisk arbejde i form af naturpleje og hyggeligt samvær. Lidt fugle blev det også til. Bl.a. 5 adulte dværgmåger, en fiskeørn og lidt skægmejser.
Vejlernes le-laug. Fra højre mod venstre: Hendrik Nikolajsen, Martin Lund, Louis Kristensen og Henrik Haaning Nielsen.
Båden er kommet i vandet og det er blevet tid til første kaffepause.
Hendrik svinger leen.
Martin ditto.
Louis tager sig af pilebusken på Sydkappet...
Kaffepause inden sidste lille hjørne skal tages.
Øen før.
Øen efter.
Tid til afgang.
Off we go...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar