torsdag den 9. april 2015

Den blå time

Den blå time er tiden lige før solopgang og lige efter solnedgang, hvor himlen får et særligt dybt blåt skær, og skaber en helt særlig stemning, især på vindstille dage, hvor fuglesangen buldrer løs. Sådan en morgen var det idag, og det var en fornøjelse at være på opgave med at kortlægge paukende rørdrummer, territoriehævdende traner og syngende blåhalse i Vejlerne.
Netop blåhalsene er ankommet massivt i disse dage. Min første registrerede jeg den 4. april, men efter arbejdet idag er jeg oppe på 10 forskellige syngende individer.
Gærdesmutter udgør en markant del af lydbilledet i de helt tidlige morgentimer.
De sydlige blåhalse ankommer i den grad i disse dage.
Man kan være heldig at opleve lange flyvninger af rørdrummer i øjeblikket. Det drejer sig ofte om en eller flere hanner der flyver rundt efter en hun. De kalder hyppigt med et "stor - måge" kald (lyder næsten som at de siger "Poul") og flyver rundt i halen på hinanden. Hannerne virker større og mørkere i forhold til de mindre og lysere hunner. Bemærk hannens (venstre fugl) blå farve på næbbet. Farven forsvinder formentlig i løbet af foråret.
En anden art man glæder sig over er klyderne. Det ser ud til at de kan lide forholdene på Bygholmengen i år, hvor vandstanden har været holdt på et højere niveau gennem marts i forhold til de seneste år, ligesom udledningen af vand derfra sker moderat og langsomt på grund af isatte stemmebrædder. I al fald er fuglene inde at stå på øerne på både øst- og vestengen samt i Midtsøen. Også øerne nord for Krapdiget ser ud til at vække artens interesse, men nu må vi se hvordan det går her i april. De seneste dage har der været små 240 individer i området omkring Bygholm Vejle.
De første gæslinger blev også vist frem idag, så foråret er kommet langt allerede. Herligt.
Klyder på Bygholmengen.
I forgårs fandt jeg denne flotte sortryggede hvide vipstjert ved Lund Fjord. Altid en vinder!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar