onsdag den 10. december 2014

Borealis ederfugle

Ederfugl af racen borealis volder endnu problemer i forhold til en sikker bestemmelse. I al fald er fuglen fra Hanstholm endnu henlagt hos SU, formentlig fordi man vurderer det for vanskeligt, hvor linjen skal trækkes for at bestemme sikre fugle kontra overgangsformer.
Jeg har selv været inde omkring problematikken omkring bestemmelse af borealis i ialt fem indlæg her på bloggen. Nemlig herherherher og her.

Vinteren er over os og havdykænder opsøges langs kysterne, hvorfor det er oplagt at kaste et nærmere blik på ederfuglene.
På Svalbard har man rig mulighed for at studere borealis ederfugle, hvis man besøger Longyearbyen inden 1. juli. Her findes nemlig en koloni i nærheden af byen (ved hundegården) og kommer man inden nævnte dato er der endnu en del hanner som holder til her.

Jeg præsenterer her de seneste billeder, hvor der igen dokumenteres at befjeringen på næbbet stopper udfor inderste tredjedel af næseboret. Dette er et kendetegn som går igen, både hos hanner og hunner og er meget forskellig fra vores hjemlige mollissima. Den mere varmt gule farve på næbbet (ofte især på "frontallapperne") er påfaldende i forhold til mollissimas mere karrygule farve.
Bemærk også sejlene på ryggen som er et minimum sammen med næbkarakterene, efter min mening.

Borealis, bemærk på alle billeder af befjeringen på næbbet når til ca. inderste tredjedel af næseboret. Bemærk desuden at næbfarven er stærkt gul. På dette billede ses også sejlene på ryggen af hannerne. Det er ikke altid det er synligt jvf. dette indlæg om fuglen fra Hanstholm.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar