Det er rigtig vinter med frosne søer, enge og kanaler og dertilhørende få fugle i landskabet. Samtidig er der i havnene liv, når man rammer rigtigt - typisk inden en storm, eller hvis skibe kommer ind for at losse fisk. Det er mågerne det gælder og mange dyrker dem her om vinteren. Gråmåge og hvidvinget måge hører vintrene til og mange anser dem som et behageligt krydderi, når man støder på dem på et af de mange havnebesøg. Havnene er også et godt bud på at finde sjældenheder og vi alle der holder af at tjekke måger, drømmer vel om at finde arter som ismåge, rosenmåge, præriemåge o.s.v.
|
Havnemåger i snestorm - vintergulling kan være tuft! |
Måger er samtidig en feltbestemmelsesmæssig udfordring. Overlap i karakterer, mange aldersgrupper o.s.v. udfordrer os og gang på gang lærer man nyt i forhold til racer eller arter.
I øjeblikket er vi muligvis ved at gennemhamre en sølvmåge af racen argenteus, dokumentationsmæssigt, men det kan også være at vi er ved at danne grundlag for amerikansk sølvmåge som ny art for Danmark!
Vi vil sandsynligvis aldrig finde ud af det med sikkerhed, med mindre vi får skaffet en fjer eller en lort (og dermed DNA) som kan fortælle os hvad vi ser på.
Igår så vi igen mågen fint under optimale forhold - og hørte endda stemmen, men når den hele tiden ligger på vandet eller flyver, er det svært at skaffe DNA-materiale. Både John Kyed og jeg kører nu rundt med fryseposer og vatpinde, og John er vist ved at skaffe noget fisk så man kan lokke den til og måske få den til at smide en lort. Uanset hvad et DNA-resultat vil fortælle, vil det være yderst interessant.
Den omdiskuterede fugl er nem nok at pille ud på grund af sit markante vinterdragtshoved og små hvide pletter i håndsvingfjerene (og dermed sortere hånd). Bemærk også den lysere grå overside.
Bemærk også det lidt mere olivengule næb.
Bemærk, udover vingetegningen, næbfarven.
Og vingetegningen i detaljer igen. Sammenlign med fuglen herunder som formentlig er en argentatus sølvmåge.
Visse ligheder, men også afgørende forskelle ses. Det er lidt overraskende at se en så markant tegning på p5.
Samme fugl som ovenfor.
En anden sølvmåge, med minimal, men mere typisk, tegning på p5.
Dagen igår bød også på et fint gensyn med den hvidvingede måge. Jeg, og andre, føler os overbevist om at det er en baffinmåge baseret på markeringerne i håndsvingfjerene og til en vis grad også på grund af det generelle indtryk af en kraftig og mørktegnet fugl.
Og så var der denne fugl, men som viste sig blot at være en temmelig mørkt tegnet og mørkhalet sølvmåge:
Lidt til venstre for midten.
Og så denne som ligner en kaspisk måge meget godt, men som rejste sig og fløj, mens jeg kiggede på sølvmågen herover. Jeg fik således aldrig bestemt den sikkert:
Slutteligt denne 4K gråmåge fra Roshage i fredags den 18. januar: