Arne Urvang fangede ved middagstid idag, denne spændende tornskade i Lild Klitplantage. Den så godt ud og jeg gik straks igang med at læse op på Svenssons ringmærkerbibel og Fugle i felten, som var det eneste jeg havde ved hånden. De hvide felter i både hale og vinger var slående og hjalp til med at give fuglen et generelt lyst indtryk, som blev hjulpet yderligere på vej af en lys overgump samt en øjenbrynsstribe som nåede sammen over næbbet.
Det hvide felt i hånden var bredt og fyldte meget. Det gled over i armen, hvor det blev smallere, men stadig var påfaldende bredt. På den siddende fugl var feltet i hånden meget stort.
Halen var yderligere interessant idet haleroden var hvid og bred. Yderste halefjer var helt hvid, men næstyderste havde en sort tegning. I følge Svenssons grønne, skal også næstyderste halefjer være hvid og derfor duer denne fugl måske ikke til en ren homeyeri?
Kan der være tale om variation.
Denne fugl fra Finland har fået betegnelsen homeyeri, men den har en lignende haletegning. Jeg har imidlertid ikke tjekket om det er officielt godkendt som en sådan.
På den svenske
Svalan er der en mængde formodede homeyeri, men langt de fleste er vist ikke kommet meget videre.
Også på
Birding Frontiers er der en udmærket diskussion vedrørende en engelsk fugl. Her blev jeg klar over at finnerne har fastsat en række kriterier, hvilket bl.a. indbefatter mål på de hvide felter i vingen. De mål var vi ikke klar over i situationen og målte dem derfor ikke, hvilket føles lidt ærgerligt nu.
Det er ikke sikkert at det alligevel havde gjort den store forskel på grund af næstyderste halefjer. Men de hvide felter i vingen var meget store og udgør de mest udbredte jeg nogensinde har set på en stor tornskade.
Jeg tror den kommer "derovrefra"...
Døm selv og kom gerne med kommentarer.
|
Bemærk de overordentligt store hvide vingefelter og hvid halerod. |
|
Bemærk også den afstikkende lyse overgump. |
|
Det hvide øjenbryn fremstår lidt diffust, men bliver bredt over næbbet i panden. |
|
Bemærk det lange og brede hvide vingefelt, hvid bagkant på svingfjer og afstikkende hvidlig overgump. |
|
Bemærk den ekstreme haletegning med bred hvid halerod, helt hvid yderste halefjer. Bemærk også tegningen i næstyderste halefjer som måske diskvalificerer den som en ren homeyeri? |
|
Halen tættere på. |
|
Seriøse birdere... |
Hej Henrik
SvarSletDen finske fugl er godkendt.
På samme site findes http://www.pklty.fi/english/engl-rarities.html
RARITIES IN NORTH KARELIA
Observations of national rarities (*) are accepted by the national RC and those of regional rarities by the North Karelian RC. List below includes observations of rare birds in North Karelia by the end of year 2002. The number of individuals recorded is given in parenthesis after the name of the species.
*Great Grey Shrike Lanius excubitor homeyeri (1)
One record: October 1998 adult ringed at ringing station in Joensuu Höytiäinen channel estuary. Third record for Finland of this subspecies living in Bulgaria, Ukraina and southern Russia.
Desuden på http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/rk-data5.shtml
Isolepinkäinen Lanius excubitor homeyeri
23.10.1993 Kristiinankaupunki Skaftung 1(+1kv) r v (H.Koskinen ym.), Suomen 1. havainto rodusta
02.10.1998 Lemland Lågskär 1(+1kv) r v (H.Kormano ym.).
30.10.1998 Joensuu Höytiäisen kanava 1(+1kv) r v (P.Zetterberg ym.).
venlig hilsen Per G. Henriksen
Hej Per.
SvarSletTak for indsatsen. Det er til stor hjælp.
Jeg har selv planer om at opsøge Zoologisk Museum og forsøge at lave min egen undersøgelse af variationen hos excubitor og homeyeri. Det bliver spændende.
Men det er også spændende at den finske fugl er godkendt som homeyeri.
Bedste hilsener
Henrik