mandag den 7. marts 2011

På opgave ved Hanstholm

Ornit.dk, konsulentfirmaet jeg er medejer af, har fået til opgave at få et overblik over trækfuglenes bevægelser ved Roshage. Baggrunden for denne opgave er at man ønsker at udvide Hanstholm Havn betragteligt, hvilket også inkluderer en rejsning af et antal vindmøller. Derfor skal fuglenes bevægelser undersøges næmere, hvilket bl.a. inkluderer løbende målinger af fuglenes afstand til kysten og flugthøjde ved hjælp af en avanceret laserkikkert.
Tællingen idag emmede af forår med synligt træk af bl.a. Ederfugle (279 øst), Sortænder (607 øst), 21 rastende Suler, indtrækkende Gråsiskener (392) men også hele 3 Sortstrubede Lommer, hvilket er usædvanligt. Bedste fugl blev imidlertid klart Islommen som trak øst kl. 8.43. Målingen viste at fuglen kom på 1943 meters afstand og i 67 meters højde! Altså i meget stor højde og på en pæn afstand. Det er dog påfaldende som afstande overrasker, forstået på den måde, at man tror at fuglene er meget tættere på over havet.
Selv på denne afstand havde jeg ingen problemer i at se halsplet og lys kile i halstegningen på Islommen. Desuden virkede hovedtegningerne, inklusiv halspletten, brune og lidt diffuse i aftegningen, hvorfor jeg bestemte fuglen til en 2K.
Der var heller ingen problemer i at bestemme de tre Sortstrubede Lommer og de kom på afstande på henh. 1376, 1200 og 1500 meter. Disse kunne bestemmes til 2 2K og 1 adult.
Turen på havnen gav ikke det store, men på stranden syd for havnen fandt jeg en adult Gråmåge og senere fandt jeg i Sårupgravene ved Ræhr en 2K Gråmåge.
Adult Gråmåge på stranden syd for havnen.


2K Gråmåge på isen ved Sårupgravene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar