tirsdag den 12. april 2011

Maurus look-alike

Som man kan læse og se på  http://langelandsfugle.wordpress.com/ har der været gang i en mauruslignende sortstrubet bynk dernede. Jeg synes, efter at have set billederne, at langelandsfuglen er lige vel meget farvet på undersiden til en typisk maurus, men at især overgumpen er stor og hvid. Det ses dog på nogle rubicolaer og det var med stor glæde at erfare at det nu er illustreret i den seneste udgave af Fugle i felten (bogen).
Som en yderligere kommentar til Langelandsfuglen og for at bidrage til billedet af rubicolas variation præsenterer jeg hermed en række billeder af en fugl som i 2 sæsoner holdt til på Bulbjerg. Den var ekstrem idet halspletten virkede meget stor, overgumpen ditto og så var orangefarvningen i høj grad begrænset til selve brystet.
Ligesom med Langelandsfuglen afslørede undervingerne den som rubicola. Det er yderst vigtigt at konstatere denne karakter. Dette kan ikke gøres i kikkert, men man er nødt til at fotografere den og så håbe på at undervingerne bliver tilstrækkeligt eksponeret.
Forårsmaurus i Danmark skal kræve god dokumentation. Efter at have oplevet dem på yngleplads i Kazakhstan sommeren 2009, synes jeg at halspletten virker endnu større og ofte kun er delt af en yderst smal streg i nakken. På Bulbjergfuglen og Langelandsfuglen er der trods alt tale om en lidt bredere streg gennem den hvide halsplet.Ingen kommentarer:

Send en kommentar