søndag den 13. januar 2013

På den igen...

Den hvidvingede måge i Hanstholm lægger op til fornyet diskussion om bestemmelse af baffinmåge i forhold til variation hos hvidvinget måge. Fuglen er diskuteret lidt på netfugl, hvor Klaus Malling Olsen har antydet at der kunne være tale om en baffinmåge, hvorfor fuglen er overordentlig interessant i kølvandet på sidste års invasion.
Jeg fik set den rigtig godt i onsdags og i felt kan man erkende mørke tegninger i håndsvingfjerene (på den liggende fugl).
Fuglen er i sin anden vinterdragt og har altså fældet sine håndsvingfjer i løbet af sensommeren og efteråret. Der er således ikke tale om rester af mørke tegninger i hånden fra 1. vinterdragt. Derfor synes jeg at det er overordentligt interessant at den i sine nye fjer har mørke tegninger!
Hvidvinget Måge  har i sin anden vinterdragt, hvide håndsvingfjer, med lyse yderfaner. Se f.eks. denne fra Upernavik ultimo september:
Det samme viste undersøgelsen som Peter H. Kristensen, Henrik Knudsen og u.t. foretog i Zoologisk Museums skindsamling og som vi præsenterede i denne artikel, hvor vi i samme forbindelse fik forelagt mange fotos af bl.a. 2. vinter hvidvingede måger fra Grønland, taget af Lars Witting. Ud fra dette materiale, skal 2. vinter hvidvinget måge ikke fremvise mørkt i yderfanerne på håndsvingfjerene, hvorfor de mørke tegninger tyder på at der er tale om en baffinmåge.
Se billeder herunder af den aktuelle fugl i Hanstholm:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar