søndag den 17. februar 2013

Melanitta ferie i det Vestjyske

Er netop hjemvendt efter en uge i det fine Vestjyske landskab ved Bjerregård udfor Tipperhalvøen. Det har været en dejlig uge med en god blanding af afslapning med familien og fuglekiggeri, hvor det bød på fine gensyn med Tipperne og Værnet, Holmsland Klit, Blåvand og Skallingen - steder hvor jeg trådte mine første professionelle ornitologiske barnesko tilbage i starten af 1990erne.
Samtidig faldt ugen sammen med et overflødighedshorn af sjældne havdykænder på kysten og på grund af generelt svage vindforhold var forholdene gode til at studere disse.
Den 10. februar besøgte jeg Houvig Strand, hvor der dagen forinden var opdaget en Brilleand. Den lå langt ude, men det var fint at se den lyse op på grund af nakke- og pandepletten og det store orange næb, mellem de 625 sortænder.
Den 12. februar besøgte jeg Blåvand, hvor det lykkedes at finde den Amerikanske Fløjlsand ret hurtigt og se den så godt at det næsten var muligt at se næbbets finere detaljer. Man oplevede det således som rødligt med et blegere felt omkring næbneglen. Desuden sås den specielle hovedform med to "bump" og med det højeste punkt foran øjet. Til at starte med kæmpede jeg en del med at konstatere brune flanker, men med mere og mere sollys blev det efterhånden en ret tydelig karakter.
Efter et stykke tid besluttede jeg mig for at lede efter den Amerikanske Sortand og eftersom der ikke var så mange Sortænder ved Blåvand Strand kørte jeg i stedet til Hvidbjerg Strand, hvor jeg fandt den hurtigt. Jeg tilkaldte hurtigst muligt de øvrige (bl.a. Rasmus Due Nielsen, Yann Kolbeinsson, Troels Eske Ortvad, Tim Andersen, Thomas W. Johansen og Lennart Pedersen) og vi kunne efterfølgende nyde fuglen under gode forhold. På et tidspunkt spørger Thomas W om vi har styr på sortanden, hvilket vi har, hvorefter han udbryder "så ligger der en ny her"! Og ganske rigtigt, højst 300 meter til venstre for den anden, ligger en anden han som tillige laver display overfor de lokale hunner.
Flere af os styrter ned til stranden for at fotografere denne fugl, da den ligger ret tæt på.
Det lykkes nogenlunde og efterhånden går det op for os hvor vildt det er, det vi netop har oplevet. To Amerikanske Sortænder og en Amerikansk Fløjlsand på en strækning på maks. 1 kilometer dansk strand!
Thomas W´s Amerikanske Sortand... Klik på billedet for at se det i en større version.
 
Bagefter fortsatte jeg til Skallingen, hvor i alt 3 havørne holdt til sammen med en Fjeldvåge og en flot Dværgfalk han.
 Havørn på Skallingen, med Langli som baggrund.
 
Værnengene var nedfrossede og der var ikke meget fugleliv. Jeg har dog altid godt kunnet lide at køre rundt dernede, med de vidtstrakte enge og Tipperhus og -tårn som en fantastisk silhouet. Jeg brugte også lidt tid mellem de mange jagthytter, som udgør et farverigt og stemningsfyldt indtryk midt i det hele. Hér fik jeg taget en række billeder som jeg aldrig fik gjort dengang i 1993, hvor jeg boede dernede i et år. De bedste fugle på Værnet blev tre Bjergpibere som holdt til på et stykke eng på østsiden af vejen, akkurat nord for Værnsandekrattet. Ellers blot en Fjeldvåge og en Blå Kærhøg han.
 

 Lidt stemninger fra Værnets jagthytter.
 
 
 
 
Tipperne.
 
Min tanke var at opsøge Blåvand igen i fredags, men på grund af dårlig sigt og snevejr nåede jeg kun til Vejers Strand, hvor jeg fandt denne flotte adulte Kaspiske Måge.
 


 Bemærk lange lyse tunger i håndsvingfjerene og sort i p5.

1 kommentar: