mandag den 14. februar 2011

Bornholmerpetrellen

Det var dengang felttræffene havde pionerånd over sig at det skete. Ovenpå succesen i 2001 (lille gulbug (sp.) og taigapiber) drog vi i 2002 påny til Bornholm.
2002 træffet kom også på alles læber da en hændelse overskyggede træffets øvrige fund af bl.a. sibirisk hjejle - det var petrellen!
Rasmus Turin, Morten Heegaard og Michael Køie Poulsen havde taget opstilling bag røgeriet i Gudhjem i de sidste timer på den blæsende første dag på træffet. Der var kuling fra nordøst og da vi stødte til var meldingen at der blot havde været nogle få havlitter.
Flere stødte til ovenpå en lidt tam dag i felten og snakken gik.
Pludselig udråber Turin at der sgudda er en stormfugl derude. Jeg har kun håndkikkert og ser rigtignok en stormfugl i typiske buer derude. Altimens bliver udbruddene fra især Turin mere anspændte: "Hvad fanden er det?". Jeg spørger om jeg må låne et scop og har en forventning om at jeg skal se en mallemuk. I scopet ser jeg først en lys hale og tænker at det passer jo meget godt på en muk, men da den vender undersiden til får jeg et chok da undervingerne er sorte! Jeg råber med det samme "se undervingerne, se undervingerne"!!! Det ser fantastisk ud med den hvide mave der er klemt inde af sorte undervinger. Nu bliver det også klart at proportionerne er slanke og den fremstår langvinget og langhåndet, med et tydeligt knæk mellem arm og hånd.
Vi råber på kryds og på tværs om hvad vi ser samtidig med vi er underligt til mode fordi det er udspiller sig for vores øjne er totalt ufatteligt!
En måge begynder at jage rundt med fuglen og i de næste minutter flyver den rundt, nærmest i ottetaller, uden at bruge vingerne og i konstante buer.
Tim Hesselballe får godt styr på oversiden og ser bl.a. et mørkere bånd diagonalt på armen og alt i alt har vi godt styr på at det vitterligt er en petrel der er derude, men vi er i en mærkelig tilstand af lamslåethed og eufori.
Telefonerne kimer og folk får kortfattet og bestemt at vide at de skal komme NU. En varskoet birder på vandrerhjemmet bliver berømt fordi han vælger at spise sin jordbæris færdig og misser fuglen - for pludselig vælger den at flyve nordpå og ud af syne. En hel del kommer desværre for sent, men vi er tretten som ser fuglen, hvoraf mange er erfarne udi havfugle, både i Danmark og udlandet. Udover de nævnte ser bl.a. Rasmus Strack, Carl Christian Tofte, Troels Eske Ortvad, Michael Mosebo Jensen, Esben Eriksen og undertegnede den.

Bornholmerpetrel

Fundet bliver imidlertid forkastet af SU, bl.a. med begrundelse i at de medsendte noter ikke var feltnoter (hvilket jeg havde gjort opmærksom på i beskrivelsen).
Imidlertid synes jeg at det er vigtigt at fremhæve at de medsendte noter blev til på baggrund af det vi alle sammen diskuterede og udvekslede efter obsen, hvor vi var mildest talt var målløse men samtidig glade. Det var en utrolig oplevelse og jeg tror ikke der er nogen der midt i en sådan obs er cool nok til at sætte sig og notere og tegne.
Det sker bagefter, det har jeg set flere gange når der er hits, hvor man i teorien skulle være cool og notere og tegne, men ikke er det og ikke gør det. F.eks. i forbindelse med blackpool warbler (lyder federe end stribet sanger) på Mandø, hvor der ikke blev taget notater før fotograferne dukkede op.
Vel blot en menneskelig adfærd...?

Alt i alt en oplevelse der nok aldrig vil overgå én igen , men ikke desto mindre en fed en at tænke tilbage på...

Røgeriet i Gudhjem, et sted for stjernestunder...

2 kommentarer:

  1. Hej Henrik,

    du kunne vel bare ha sendt det fine foto til SU, så tror jeg vi havde fået den i bogen.

    Nej spøg til side, kunne du ikke uploade hele beskrivelsen, tror vi er mange der syntes det kunne være spændende læsning.

    Mvh Rasmus

    SvarSlet
  2. Ja lad os se den beskrivelse, vi havde ikke fået et artskryds alligevel, da heller ingen af de tilstedeværende vel turde sige hvilken Pterodroma, det var, men sådan en var det da i hvert fald!

    mvh

    Jan F. Rasmussen

    SvarSlet