søndag den 9. juni 2013

Langnæbbet sneppeklire!

Albert Schmidt på Bygholmengen...
Med en dags forsinkelse fik vi idag gennemført årets anden enggennemgang på Bygholmengen. I perfekt vejr fik vi således styr på rødben, engryler, brushøns og ungevarslende store kobbersnepper, udover diverse andre ynglefuglenoteringer.
Enggennemgangene på Bygholmengen har gennem tiden produceret mange hits og subhits og tællingen har altid været noget man har set frem til når man arbejder eller bor i Vejlerne. Samtidig er tællingen så omfattende og dækker et stort areal (500 hektar!) at vi altid har haft brug for lokale kræfter som medhjælp. På grund af de mange fund af sjældne fugle i den forbindelse, har der som regel været rift om at deltage.
Nå men hovedformålet var selvfølgelig ynglefuglene og et par korte nyheder er at rødben blev registreret med 270 par, brushøns med 13 hunner (fremgang!) og hele 76 ungevarslende store kobbersnepper, hvilket vidner om en god ynglesucces da der på første enggennemgang blev talt 91 par. Dagens engryletal skal sammenstilles med tallet fra første enggennemgang, men idag registrerede vi 27 par.
En af dagens fine engryler...

Trækfuglemæssigt blev det til bl.a. 2 dværgryler, 1 temmincksryle og 2 krumnæbbede ryler, 47 traner, 10 skestorke m.m., men overskriften blev taget af en fed langnæbbet sneppeklire som jeg fandt på det nordligste parcel. Jeg bestemte den med det samme da jeg trådte den op, da den kaldte med de karakteristiske "kit-kit-kit"-kald (som fra en fjern strandskade) i kombination med hvid cigar på ryggen og orangefarvet bug. Heldigvis landede den igen og de øvrige optællere blev hidkaldt, hvor vi så, efter et stykke tid, kunne se den allesammen.
Fundet er blot det andet for selve Vejlerne, da vinterfundet fra Lønnerup Fjord i 2010(?) ikke tæller som et egentligt Vejlerfund. Det første fund fra Vejlerne var en fugl som blev skudt i 1950erne ved Vesløs Vejle.
Se en oversigt over dagens observationer på dofbasen: http://www.dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=dato&dato=09-06-2013&omraade=lokalitet&hiddenlok=787204&obstype=observationer&species=alle&obserdata=7741O-DK&sortering=dato

Dagens langnæbbede sneppeklire. Andet fund i Vejlerne.

 I smuk sommerdragt.

Flyvende med rødben.

Lettere eksalterede ynglefugletællere med sneppeklire på tasken. Martin Lund til venstre og Jørgen Peter Kjeldsen til højre.
 
 

2 kommentarer:

  1. Tillykke med sneppen! Fede billeder og tekst, - det jo næsten som man selv var med på tællingen.

    SvarSlet
  2. Fed fugl, stort tillykke med den, hvor er den altså smuk : - )))

    SvarSlet