torsdag den 2. januar 2014

Juleferiefugle

Det har været en sød juletid, hvor man er blevet begunstiget med en lang række lækre og heftige fugle.
Selve julen blev tilbragt i Skåne, hvor vi mellem al maden og gaverne også fik tid til at tage på ture ud i landskabet. Her så vi bl.a. i alt tre kongeørne, ca. ti havørne, tusindvis af gæs (sæd-, bram og blisgæs, primært), isfugl, sortspætte, en flok på 14 vildsvin samt en meget fin 1K thorshane i Trelleborg Havn.
Thorshanen ved Trelleborg.
Herhjemme igen er tiden i høj grad brugt i Hanstholmområdet, hvor både ismågen og sneuglen er blevet nydt, udover de hvidvingede måger, gråmågerne samt den pæne portion dværgmåger der i øjeblikket raster i og omkring havnen.
Der har været en del debat omkring fotografers opførsel omkring sneuglen. Den sidder ude i Hanstedreservatet, hvor den klæder landskabet ypperligt. Det som slog mig forleden, da jeg stod sammen med både ornitologer og naturfotografer (sidstnævnte uden kikkert, kun med kamera) var at ornitologerne holdt afstanden til fuglen, nød synet, tilbød teleskoper og altså kort og godt nød naturoplevelsen. Naturfotograferne derimod kedede sig og virkede ærgerlige og havde tilsyneladende ikke blik for den flotte naturoplevelse (blot en tog imod tilbuddet om at kigge i scopet). Der var tydeligvis stor forskel på hvad vi bruger naturen til og hvad jeg slet ikke forstår er at de ikke overhovedet prøvede at arbejde med billeder af fuglen i det meget smukke miljø og det meget smukke lys som de drivende skyer og solstrejf gav.
Senere mødte jeg to ornitologer som ikke havde set sneuglen da tre fotografer gik rundt ude i området og havde skræmt sneuglen langt væk (helt over i nærheden af Tved plantage!).
Der er tydeligvis brug for et kodeks for naturfotografers færden i naturen.
Sneuglen i det storslåede Hanstedreservat som den passer perfekt ind i!
 

 
Havnens storartede ismåge.

 
Den 30. december var jeg med Kyed og Jens Jørgen afsted til Gram Slotspark, hvor vi var svineheldige. Dagen før havde 50 mand besøgt lokaliteten uden held til at finde mellemflagspætten, så det var med lidt bange anelser at vi kørte derned. Imidlertid fandt vi spætten efter ca. 20 minutter, hvor den dukkede op i forbindelse med et mejsetog og så kunne vi ellers nyde den den næste times tid, hele tiden.
 
Mellemhakkeren.
 
Og så fik vi også lige styr på høgeuglen nær Herning, på vejen hjem. Det var en stor vinterdag!
 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar