Gårsdagens første Adamsii! |
Som vanligt vil jeg fremhæve mandskabet på skibet Seadog (se www.seadog.dk) som samarbejdede godt med os og styrede skibet upåklageligt efter fuglene efter vores anvisninger.
Turen forløb utroligt godt, med flot solopgang over Læsø, lækkert morgenlys på Suler, de mange Fløjlsænder, trækkende Bramgæs, Tejster, Havlitter m.m. Regelmæssigt sås trækkende småfugle og blandt dem bl.a. en Stor Tornskade midt ude over åbent hav!
I farvandet udfor Læsø så vi en del Rødstrubede Lommer. Lidt længere sydpå blev indslaget af Sortstrubet Lom tydeligt og efter ca. 3,5 timers sejlads blev turens første Islom, en adult i sommerdragt fundet og den næste times tid blev det til yderligere 4 Islommer, bl.a. tre sammen!
Alle Islommerne (også den sjette) blev fundet i et område længere mod nordvest i forhold til de Hvidnæbbede.
Med hensyn til ruten til de Hvidnæbbede Lommer valgte vi at sejle direkte ned i området, hvor vi sidste år fandt 9 eks. og jeg havde få minutter forinden proklameret at "der nu er 7 minutter til første Adamsii-position", da Peter H. Kristensen flyver op og melder Adamsii i sommerdragt!
Adamsii i sommerdragt!
Det er skægt at se at Hvidnæbbet Lom er meget mere tillidsfulde og kun svømmer langsomt væk og betragter os i længere tid inden de dykker, i forhold til Islommerne som lynhurtigt stikker af ved at dykke og være væk i lang tid, for så at dukke op langt fra udgangspositionen.Endnu en gang blev vi dog mindet om at det er svært at finde dem. Selv om de er store, ligger kroppen lavt og bliver nemt væk i de høje bølger.
Man skal se godt efter...
Fire af de fem Hvidnæbbede Lommer var i - eller i overvejende sommerdragt. Den ene manglede at fælde en del i baghovedet, men den fik jeg desværre ikke billeder af. Den femte fugl, mindede en del om nogle af de fugle vi så sidste år, dvs. med 2K-lignende lysebrun farve på isse og baghals, men med hvide perler på ryggen, og denne turs fugl, også med begyndende sort i ansigtet. Er det 3K eller er det en adult på vej i sommerdragt? Egentlig tror jeg mest på det første med baggrund i de øvrige fugles næsten færdigfældede sommerdragt.
Mulig 3K Adamsii.
Islommerne blev udgjort af tre fugle i fuld, eller næsten fuld sommerdragt, en 2K, samt to adulte som ikke var i ren sommerdragt, og hvor næbbets yderste trediedel var lys, hvilket er typisk for arten i stadiet mellem vinter- og sommerdragt.I den forbindelse skal der lyde et speciel tak til Kent Olsen for indsatsen med kameraet, da vi ofte gjorde brug af at han fotograferede mistænkelige fugle, som på billederne entes kunne afsløres som fugle der skulle undersøges nærmere, eller som fugle vi blot skulle sejle videre forbi, så indsatsen på at finde yderligere af de store kunne intensiveres. Kent fik en række billeder af Islommerne (og de Hvidnæbbede) som givetvis vil kunne findes på hans blog.
I det hele taget var der godt gang i kameraerne og jeg ser frem til at se fotografernes resultater på diverse hjemmesider i nærmeste fremtid.
Jeg vil forsøge at få lagt vores rute og positioner på fuglene ind på Google Earth hurtigst muligt samt sørge for at aflevere positionerne fra vores fugle til deltagerne på Adamsii-touren som udgår fra Gilleleje næste søndag.
Tak til alle deltagerene; Rune Søe Neergaard, Kent Olsen, Erhardt Ecklon, Erik Overgård, Henrik Møller Thomsen, Jan Haaning Nielsen, Sigrid Kistrup Ilsøe, Tim Hesselballe Hansen, Jørgen Kabel, Jens Frimer Andersen og Peter H. Kristensen for en fornøjelig dag og held og lykke til deltagerne næste uge!
Adamsii-deltagere: Rune Sø Neergaard (til højre) og Kent Olsen i forgrunden. I baggrunden fra venstre mod højre: Erhardt Ecklon, Erik Overgaard, Sigrid Kistrup Ilsøe, Tim Hesselballe Hansen (med ryggen til), Henrik Møller Thomsen og Jan Haaning Nielsen.
Adamsii-Deltagere: Jens Frimer Andersen (til venstre) og Peter H. Kristensen. Adamsii-deltagere: Sigrid Kistrup Ilsøe og Tim Hesselballe Hansen nyder en stille vase... |
Hej Henrik
SvarSletTak for en super tur.
Grovskitse over Adamsii-område på Krak søkort
http://map.krak.dk/m/nVLxs
Vh Erhardt
Prøver lige med et link mere Adamsii-område
SvarSletobs på Dof-basen fra turen: Fugle fra turen sat på Dof-basen - minmumstal!
SvarSlet